Nie pamiętam kiedy pierwszy raz zjadłam danie tajskie. Niezależnie od tego, bardzo mi ta kuchnia odpowiada. Może ze względu na wszechobecną obecność moich ulubionych składników: mleszka kokosowego, curry, imbiru, limonki i świeżych warzyw czy owoców morza. Do tej pory unikałam samodzielnego przygotowywania tych dań, bo myślałam że nie dam rady odtworzyć smaków. Okazało się jednak, że nie jest to takie trudne 🙂 Jestem zadowolona ze smaku, konsystencji, eh co mam powiedzieć zupa wyszła pyszna.

Zupa tajska z krewetkami

_________

Łatwe

}

20 minut

Dla 4 osób

Przygotowanie:

W garnku umieszczamy pastę curry, olej kokosowy, cebulkę (pokrojoną w piórka), paprykę (pokrojoną w paski) – całość mieszamy i delikatnie podsmażamy (około 5 min). Następnie warzywa zalewamy bulionem, dodajemy oczyszczone krewetki i pieczarki. Gotujemy na bardzo małym ogniu około 5 min, następnie wlewamy mleczko kokosowe.  Pozostałe 10 minut wykorzystujemy na przyprawianie – dodajemy sosy sojowy i rybny, solą, pieprzem. Ja dodałam jeszcze szczyptę curry, tak od siebie 🙂 Na sam koniec dodaję sok z wyciśniętej limonki i całość posypuję drobno posiekanym szczypiorkiem.
Zdarza mi się na koniec dorzucić garść orzeszków nerkowca 🙂
I tak oto powstaje ta niesamowita zupka. Nic trudnego, a jest naprawdę pyszna.

Uwagi
1. Sami oceniamy konsystencję zupy, czasami trzeba dodać więcej mleczka kokosowego, czasami więcej bulionu. Mleka kokosowe w zależności od marki ma różną konsystencję. Zupa tajska powinna mieć konsystencję „aksamitną” 🙂 nie za gęstą nie za rzadką.
2. Makaron ryżowy – można, ale nie trzeba dodać do zupy. Ja makaron zalewam gorącą wodą w momencie gdy zaczynam przygotowywanie zupy. Na 5 minut przed podaniem odcedzam i dodaję go do garnka 🙂
3. Kiełki fasoli mung dodaję na 2 minuty przed podaniem

Składniki:

2 szklanki mleka kokosowego
2 szklanki bulionu warzywnego
2 łyżeczki pasty curry (zielonej lub czerwonej)
1 łyżeczka oleju kokosowego
krewetki (wg uznania)
makaron ryżowy (garść)
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu rybnego
1 czerwona cebula
1  średnia czerwona papryka
4 pieczarki
szczypiorek (wg uznania)
sól, pieprz cayenne (wg uznania), sok z limonki
opcjonalnie: kiełki fasoli mung