Wytrawne płatki owsiane

Delikatne placuszki owsiane na śniadanie. Smaczne i na ciepło i na zimno. Przyjemne połączenie lekko słonych placków ze słodkimi dodatkami.
Lubię takie połączenia.

ŁATWE

15 MINUT

DLA 1 OSOBY

SKŁADNIKI

1 jajo
30g mleczka kokosowego Real Thai
Płatki owsiane – 1/4 szklanki (30g)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cynamon mielony
7g masła klarowanego
12g żurawiny suszonej lub daktyki
15g miodu lub syropu klonowego

PRZYGOTOWANIE

Żurawinę lub daktyle zalej wrzątkiem i odstaw najlepiej na 10-20 minut. Płatki zmiel na mąkę lub możesz użyć gotowej mąki owsianej. Mąkę owsianą wymieszaj z solą, proszkiem i cynamonem (ja dodaję czasami przypraw korzennych). Dodaj jajka, mleko i całość zmiksuj na gładką masę. Na patelni rozgrzej tłuszcz, nakładaj łyżką porcje masy i smaż placuszki z obu stron. Gotowe placki przełóż na talerz, polej miodem lub sosem klonowym i posyp żurawina lub posiekanymi daktylami.
Smacznego

Przepis przygotowany przy współpracy z Łukaszem Sieńczewskim, na potrzeby programu METAMORFOZA Minor Studio Aktywności (etap 3)

Brak komentarzy

Zostaw komentarz