Wątróbka z jabłkami

Wątróbka z jabłkami

Jest wiele mitów na temat wątróbki, jednak nie zawracajmy sobie nimi głowy. Ja skupiam się jedynie na kupieniu jej z dobrego źródła. Gdy byłam mała nienawidziłam wątróbki, ale lubiłam bardzo ziemniaki i smażoną cebulkę, w towarzystwie których była podawana. Zazwyczaj zjadałam szybko zagryzając resztą składników. Dziś jest inaczej i uwielbiam wątróbkę. Raz przygotowuję ją z jabłkiem, raz z gruszką, raz z żurawiną…raz jem samą a kolejnym razem z kaszą gryczana lub komosa ryżową. Zdarza mi się doprawić komosę lub kaszę oliwą, czosnkiem, natką pietruszki, koperkiem, solą i pieprzem. Połączenie idealne. Nic tylko kosztować. Pamiętamy tylko złotej zasadzie, że wątróbkę solimy dopiero wtedy jak ją podsmażymy

ŁATWE

30 MINUT

DLA 2 OSÓB

SKŁADNIKI

400g wątróbki drobiowej
2 duże jabłka
2 duże cebule czerwone
garść kiełków rzodkiewki (jeśli są dostępne)
sól, pieprz, natka pietruszki
masło klarowne do smażenia

Dodatki (z czym można podać):
– ziemniaki gotowane lub pieczone
– kasza gryczana
– ogórki kiszone

PRZYGOTOWANIE

Wątróbkę opłukujemy w zimnej wodzie i dokładnie oczyszczamy z włókien. Możemy zostawić ją w wodzie lub w mleku do czasu przygotowania pozostałych składników, a następnie odcedzić, osuszyć i pokroić w plastry.
Cebulę natomiast kroimy w piórka. Jabłka podobnie jak cebulę.
Przygotowuję jednocześnie dwie patelnie. Rozgrzewam na patelni masło klarowane. Na jednej smażę cebulkę, jak się zarumieni dorzucam jabłka, mieszam. Tej patelni w zasadzie niczym nie przyprawiam. Na drugiej smażę wątróbkę, około 3 min na każdej ze stron. Dopiero po tym czasie solę i pieprzę. Przesypuję zawartość patelni z cebulą i jabłkami na patenie z wątróbką, chwilę mieszam. Posypuję całość natką pietruszki i kiełkami rzodkiewki.

Wątróbka jest gotowa. Podajemy z gotowanymi ziemniakami lub kaszą gryczaną i obowiązkowo z ogórkami kiszonymi. Jeśli dzień zakłada mniej węglowodanów, jem samą wątróbkę np. kiszonym ogórkiem lub kiszoną kapustą.

Tagi:
,
Brak komentarzy

Zostaw komentarz