W tłusty czwartek Ci co mogą jedzą pączki 🙂 a Ci o nie mogą jedzą inne słodkości 🙂 Jestem za tym aby zachować zdrowy rozsądek. Jeśli jesteśmy zdrowi, nic od jednego czy dwóch pączków nam się nie stanie. Ja wspominam ze smakiem domowe pączki mojej mamy, które wielokrotnie pomagałam jej robić. Z chęcią takiego bym zjadła 🙂 Ale póki co zrobiłam słodkie grahamki. No nic jutro na drugie śniadanie zamiast pączka będzie ta właśnie bułeczka 🙂

UWAGA!!! Bułeczki nie są bezglutenowe!!! ale sama mąka zakupiona w jednym z moich ulubionych eko sklepów, tak sam jak drożdże i masło ghee.

Słodkie bułeczki graham

_________

Łatwe

}

120 minut

Dla 15 osób

Przygotowanie:

Zaczynamy od zrobienia rozczynu. Ciepłe mleko, drożdże, 1 łyżeczka cukru i 1 łyżka mąki – mieszamy dokładnie i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 10 minut (przykrywamy ściereczką).
W międzyczasie do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy ksylitol, sól, delikatnie mieszamy. Gdy rozczyn drożdżowy jest gotowy, wlewamy go do miski i mieszamy łyżką. Następnie dodajemy jaja i ponownie mieszamy do uzyskania połączenia składników. Kolej na dodanie masła 🙂 Dodajemy je na spokojnie, najlepiej już na stolnicy. Ciasto ma się stać elastyczne i błyszczące. Na koniec wyrabiania nie może się kleić do rąk. Ciasto wkładamy z powrotem do miski i odstawiamy na 1 godzinę – musi trochę podrosnąć (najlepiej w ciepłym miejscu).
Gdy ciasto wyrośnie, wykładamy je na stolnicę i chwilę wyrabiamy (warto wcześniej posypać stolnicę odrobiną mąki). Kolejny krok to rozwałkowanie ciasta na placek o grubości około 1 cm. Warto teraz, za pomocą szklanki, wyciąć z ciasta okręgi – mi wyszło 15 sztuk. Poszczególne małe placki rozpłaszczamy nieco w dłoni i na ich środku kładziemy łyżeczkę nadzienia. Teraz musimy zakryć nadzienie ciastem, zlepić brzegi i uformować kulkę. Kulki można piec na dwa sposoby:
1. układamy je na papierze do pieczenia z zachowaniem 2 cm odstępów – wyjdą nam klasyczne, małe bułeczki
2. władamy do papilotek od muffinek – będą bardziej przypominały muffinki
Niezależnie od sposobu pieczenia, przygotowane do pieczenia bułeczki odstawiamy jeszcze na 30 min aby wyrosły (przykrywamy ściereczką). Piekarnik nagrzewamy w tym czasie do 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu) i pieczemy około 15 minut.

Uwaga: wierzch bułeczek można posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika. Ja tym razem tego nie zrobiłam. Ponadto bułeczki jeśli są w papilotkach można ozdobić w dowolny sposób (posypka, polewa).

Smacznego !!!

 

 

Składniki:

350g mąki pszennej graham (typ 2000) + 1 łyżka
15g drożdży w proszku
100ml mleka
40g ksylitolu (jako puder) + 1 łyżeczka
150g miękkiego masła (ja dałam ghee)
3 jaja
szczypta soli
Nadzienie: ulubiona konfitura
Polewa: ulubiona 🙂