Pizza na spodzie marchewkowo-ryżowym

Pizza na spodzie marchewkowo-ryżowym

Tym razem postanowiłam przetestować mąkę ryżową. I ta wyszła równie smaczna, jak nie smaczniejsza ? Zachęcam do testowania. Moim zdaniem mąka gryczana jest bardziej wytrawna, a mąka ryżowa jakby słodsza. Pozostała część smaku to kwestia dodatków. Tym razem postawiłam na własny sos oraz sery kozi i owczy ? Czyli to co lubię najbardziej ?

ŁATWE

15 MINUT + 25 MINUT pieczenie

DLA 2-4 OSÓB

SKŁADNIKI

Spód pizzy:
300g maki ryżowej
400g marchewki
3-4 jajka
1 łyżeczka masła ghee lub oleju kokosowego
sól, pieprz, papryka czerwona ostra

Dodatki:
1/2 czerwonej cebuli
1/2 czerwonej papryki
5 plastrów sera owczego
100g sera koziego typu feta
kiełbasa krakowska z indyka
natka pietruszki

Sos:
6 pomidorów suszonych z zalewy
1 średni pomidor malinowy
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka bazyliowego pesto
2 łyżeczki żółtej pasty curry (nieostrej)
1 łyżka mascarpone (opcjonalnie)
sól, pieprz cytrynowy, papryka czerwona słodka

PRZYGOTOWANIE

Najwięcej czasu zawsze zabiera mi starcie marchewki na tarce o drobnych oczkach…można by było marchew zblendować, ale efekt nie był by ten sam ? Zatem marchewkę ścieramy, a następnie łączymy z mąką, jajkami, olejem lub masłem i przyprawami. Mieszamy ręką lub szpatułką. Ważne żeby składniki dobrze połączyć. Ciasto powinno być zwarte. W razie gdyby marchewka puściła soki, należy pamiętać aby dobrze ją odsączyć zanim wymieszamy ją z pozostałymi składnikami.
Piekarnik już powinien się nagrzać do 200 stopni (termoobieg). Pizzę pieczemy na dwa razy. Najpierw zapiekamy w piekarniku samo ciasto, około 15 minut. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i z ciasta formujemy okrąg o grubości około 1 cm. Po włożeniu ciasta do piekarnika zabieram się za sos.
Wszystkie składniki sosu, po prostu umieszczam w jednym naczyniu i porządnie miksuję. Na końcu doprawiam do smaku.
Po 15 minutach wyjmuję pizzę z piekarnika, smaruję sosem i układam na niej składniki, które również w czasie wstępnego pieczenia ciasta przygotowuję. Pizza z powrotem ląduje w piekarniku na maksymalnie 10 minut.
I taka to właśnie prosta pizza w wykonaniu. Można ją jeszcze bardziej uprościć i zamiast skomplikowanego sosu, użyć po prostu koncentratu pomidorowego. Składniki, których używamy do pokrycia ciasta, zależą już tylko i wyłącznie od naszego podniebienia i smaków dnia. Ja użyłam serów bezlaktozowych, czyli koziego i owczego oraz paprykę i kiełbasę krakowską z indyka. Wszystkie produkty na dzisiejszą pizzę zdobyłam w jednym z moich ulubionych sklepów – Ekofyrtel ?
Smacznego ?

1 Komentarz
  • Anonim
    Opublikowane o 13:10h, 25 lutego Odpowiedz

    2.5

Zostaw komentarz