Ciasto orzechowe z borówkami

Ciasto orzechowe z borówkami

Ciasto orzechowe z borówkami to pomysł na zagospodarowanie nadmiaru borówek w domu ? Jest proste w wykonaniu, trzeba trochę czasu poświęcić na podprażenie orzechów i ich zmielenie. Jeśli już mamy zapas prażonych orzechów wówczas przygotowanie składników zajmuje nie więcej niż 10 min.

ŁATWE

40 MINUT

DLA 4 OSÓB

SKŁADNIKI

6 jajek
4 łyżki zmielonych prażonych orzechów włoskich
1 łyżka ksylitolu
1 garść borówek
1 łyżeczka cynamonu
1 laska wanilii (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE

Jeśli nie mamy gotowych prażonych orzechów, należy zacząć od prażenia. Orzechy kroimy na mniejsze kawałki i prażymy na suchej rozgrzanej patelni lub w rozgrzanym piekarniku (jeśli większa ilość). Orzechy muszą ostygnąć a następnie mielimy je najdrobniej jak się da.
Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka jajek na sztywno. Do ubitych białek dodajemy żółtka, zmielone orzechy, ksylitol i mieszamy. Na sam koniec wsypujemy cynamon, wanilię oraz borówki, mieszamy delikatnie łyżką. Piekarnik już powinien być nagrzany. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto. Na tym etapie możemy jeszcze „powciskać w ciasto” całe prażone orzechy. Warto je wcześniej wymoczyć w wodzie. Ciasto nabiera wówczas bardziej sycącego wymiaru.
Wystarczy 25-30 min w piekarniku 180st C (termoobieg).Ciasto można podawać na różne sposoby, bardziej i mniej kalorycznie. Rewelacyjne na drugie śniadanie lub posiłek przed treningiem, bo jest lekkie i nie przeszkadza w trakcie treningu.

Brak komentarzy

Zostaw komentarz