Kakaowy koktajl z awokado

Mam dla Was koktajl w skład którego wchodzą dwie perełki – awokado i kakao.
Awokado to złoty owoc, tak owoc! Awokado jest po prostu aż gęste od składników odżywczych. Jest źródłem wielonienasyconych kwasów omega 3, 6 i jednonienasyconych omega 9. Jest bogate w witaminę A, E, K, C i witaminy z grupy B (kwas foliowy) oraz  składniki mineralne takie jak miedź, selen, cynk, potas. Zawiera także w luteinę i zeaksantynę. Pamiętajcie aby nie wyrzucać pestki z awokado! Jest ona źródłem błonnika i niezwykle cennego glutationu. Wysusz ją, zetrzyj na tarce i dodawaj do posiłków.
Pamiętajmy o tym, że awokado jest kaloryczne, zatem powinniśmy bilansować je w swojej diecie, po to by nie podbić zbyt bardzo bilansu energetycznego.
Minusy? Tak jest jeden, ale bardzo duży! W kwestii dbałości o nasze środowisko 🙁 awokado do swojej produkcji wymaga bardzo dużo wody. Wyprodukowanie jednego kilograma owocu wymaga 600 litrów wody, to bardzo dużo. Oczywiście ma się to nijak, jeśli weźmiemy pod uwagę wyprodukowanie 1kg wołowiny…
Niemniej jednak, jeśli już kupisz awokado zużyj je całe, nie marnuj!
Drugi składnik koktajlu to kakao – sproszkowane ziarna kakaowca. Użyj takiego bez konserwantów, barwników, wypełniaczy i sztucznych polepszaczy. Dobre kakao to źródło magnezu, błonnika, fosforu, żelaza, miedzi, cynku, manganu i potasu, a także witaminy B1, B2 i B3.
Ale się rozpisałam 🙂
A tak naprawdę chciałam zachęcić Was do przygotowania tego koktajlu na drugie śniadanie. Naprawdę warto. Dodanie kiwi sprawia, że absolutnie nie czuć w tym koktajlu smaku awokado.
Smacznego

BARDZO ŁATWE

5 MINUT

DLA 1 OSOBY

SKŁADNIKI

50g awokado
5g kakao 16%, proszek
70g kiwi – 1 sztuka
Miód pszczeli – 1/5 łyżki (5g)
cynamon (cejloński)
120 ml mleka migdałowego lub ryżowego

PRZYGOTOWANIE

Po prostu zmiksuj razem wszystkie składniki na gładki krem.
Następnie dolej odrobinę wody i miksuj jeszcze chwilę.
Smacznego

Przepis przygotowany przy współpracy z Łukaszem Sieńczewskim, na potrzeby programu METAMORFOZA Minor Studio Aktywności (etap 3)

Brak komentarzy

Zostaw komentarz