Miały powstać kolejne muffinki, ale powstały ciasteczka:) Miałam ochotę na kruche ciasta, a wiemy dokładnie z czego takie ciastka się składają. Chcąc uniknąć niepotrzebnych składników, wyjęłam na blat te pożądane i postanowiłam z nich coś zrobić. Znam już miej więcej zachowanie mąk bezglutenowych, intuicyjnie wyczuwam, czy powstała konsystencja ciasta się obroni czy nie 🙂 Pozostaje już tylko kwestia jak bardzo ciastka mają być słodkie 😉 Ciasteczka wyszły kruche i idealnie twarde! Sama byłam zaskoczona. Ja zjadałam je gównie z konfiturą z truskawek i z moimi ulubionymi powidłami z jabłek firmy Krokus. Idealne na przekąskę do pracy i szkoły dla malucha!

Ciasteczka ryżowe

_________

Łatwe

}

10 minut + około 25 minut w piekarniku

Dla 2-8 osób

Przygotowanie:

W jednym naczyniu mieszam mąkę z proszkiem do pieczenia i ksylitolem. Olej kokosowy rozpuszczam i dodaję do lekko roztrzepanych jaj. Następnie do miski z jajami i olejem dodaję 1/2 szklanki mleka kokosowego (konsystencja płynna). Przelałam płynne składniki do mąki i zaczęłam mieszać. Teraz zaczyna się ta najtrudniejsza część, związana z osiągnięciem konsystencji. Musiałam dodać jeszcze około 1/2 szklanki mleka kokosowego, aby moim zdaniem, masa nie była zbyt lepiąca (bo ciastka wyszły by za twarde!). Umieściłam zdjęcie konsystencji masy, mam nadzieję, że Wam pomoże.
Dlaczego nie podaję dokładnej ilości mleka kokosowego? BO…mąka mące nie równa, mleko mleku nie równe! Dlatego wiele wypieków bezglutenowych opiera się na wyczuciu i eksperymentowaniu 🙂
Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia i wykładam równe porcje ciasta łyżką. Ciasto „rozejdzie się” w trakcie pieczenia więc nie układajcie porcji zbyt blisko siebie. Nie trzeba dbać o to aby układać równe, idealne placki. Temperatura i tak zrobi swoje, a ciastka przybiorą swój naturalny kształt 🙂 Taki ich urok. Gdy zobaczycie ciemniejszą obwódkę na ciastkach, znaczy że są gotowe!

Składniki:

2 szklanki mąki ryżowej
2 łyżeczki proszku do piczenia
6 łyżeczek ksylitolu
3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
2 jaja
mleko kokosowe (do uzyskania konsystencji)
opcjonalnie: posiekane daktyle lub 2 łyżki syropu z daktyli